Psycho-Plus Wie? Wanneer? Wat? Waarom? Waarvandaan? Waarheen? Waar?
In de verbinding tussen lichaam en geest speelt het menselijk energieveld – dat om en door het lichaam heen aanwezig is – een essentiële rol. Dit energieveld (ook wel 'aura' genoemd), dat naar buiten toe steeds ijler wordt, kunnen wij met verfijnde instrumenten registreren. Met enige oefening kunnen wij energieën daarin overigens ook makkelijk zelf leren voelen. Sommige mensen kunnen dit energieveld zelfs zien, als een waas rondom het lichaam, zichtbaar in grijstinten of in kleuren. Maar eigenlijk nemen wij allemaal, vaak zonder het te beseffen, sporen waar van de energieën in dit veld. Bijvoorbeeld wanneer wij zuchten en daarbij 'iets' door ons lichaam naar beneden voelen zakken.

Als een mens ziek is of zich niet goed voelt (lichamelijk of geestelijk), treden er in diens energieveld storingen op: de natuurlijke stromingen in het veld beginnen hier en daar te stagneren. Is de oorzaak hiervan lichamelijk, dan werkt de storing via het energieveld door tot in de geest. Is de oorzaak gelegen in de geest, dan werkt de storing via het energieveld uiteindelijk door tot in het lichaam en krijgt de persoon in kwestie last van psychosomatische klachten. Dat het energieveld bij dit soort klachten als intermediair werkt, is herkenbaar in tal van dagelijkse situaties. Denk bijvoorbeeld aan de bekende 'steen op de maag': vanuit een geestelijk belastende situatie ontstaat er een voelbare verstoring van de energie, voorafgaand aan de maagklachten die er uiteindelijk uit kunnen voortkomen.

Een verstoring die vanuit het zielenleven in het energieveld optreedt, biedt – vooral als deze nog niet is uitgegroeid tot een psychosomatische klacht met alle bijbehorende fysieke gevolgen – een goed aanknopingspunt voor het werken aan psychisch herstel. Via behandelingen of oefeningen die de natuurlijke energiestromen in het verstoorde gebied weer op gang brengen, kunnen de onderliggende 'blokkerende' ervaringen naar boven worden gehaald om deze dan dieper en grondiger te verwerken. Dat maakt tegelijk ook de weg vrij voor het opheffen van de storing in het energieveld, met als resultaat het gevoel van 'lekker in je vel zitten': een harmonisch samengaan van lichaam, energie en geest.