Psycho-Plus Wie? Wanneer? Wat? Waarom? Waarvandaan? Waarheen? Waar?
Naast de inbreng van mijn achtergrond als psycholoog werd 'hypnotherapie' een tweede impuls in de ontwikkeling van mijn praktijk. Vanuit mijn groeiende belangstelling voor het 'onderbewuste' in de mens – met inbegrip van de daarin gelegen verborgen herinneringen – volgde ik in de opbouwfase van dit werk een driejarige opleiding tot hypnotherapeut bij de Nederlandse Vereniging voor Hypnose (NVVH). In deze opleiding werd ik, samen met collega's uit diverse psychotherapeutische werksituaties, geschoold in theorie en praktijk van de hypnotherapie. Weliswaar werd deze opleiding gegeven vanuit een 'reguliere' invalshoek en kon ik mijn eerste praktijk­ervaringen met spontaan opwellende herinneringen aan voorgaande levens daar niet delen, maar destijds leek dit bezwaar niet onoverkomelijk.

Aangezien ik echter in mijn werk steeds meer toegroeide naar een spirituele benadering van hypnotherapie, werd het gemis aan aansluiting bij deze vereniging voor mij uiteindelijk toch bezwaarlijk. Qua werkwijze had ik – beginnend bij de aangeleerde, vrij technische benadering – een 'intuïtieve' manier van werken ontwikkeld, gebaseerd op lichaamssignalen en energiestromen. En inhoudelijk ging mijn therapeutische werk steeds vaker terug tot ver voor de kindertijd: tot in voorgaande levens van honderden of duizenden jaren terug. Omdat de NVVH mij bij dit alles niets meer te bieden had, besloot ik in 2012 om ook dat lidmaatschap los te laten. Na 28 jaar werkervaring op dit gebied koos ik er toen ook voor om geen nieuwe relatie met een andere opleidings- en beroeps­organisatie meer aan te gaan.

Hoewel ik nu dus niet meer tot een geregistreerde beroeps­groep van hypnotherapeuten behoor, ben ik nog altijd een 'hypnotherapeut', gericht op een diepgaande verkenning van het zielenleven en gespecialiseerd in het onderzoeken van de ziels­ontwikkeling door meerdere levens en over grote tijdsperioden heen.